Kuchnia japońska wiąże się nierozerwalnie z tamtejszą kulturą. Czerpie z jej harmonii, elegancji i umiarkowania. Potrawy są niskokaloryczne, ubogie w tłuszcze i cholesterol, a za to bogate w białko i żelazo. Poza najpopularniejszym przysmakiem kuchni japońskiej, czyli sushi, można tu także odnaleźć fantastyczne zupy oraz dania oparte na ryżu, soi, owocach morza, rybach i warzywach. Godna podziwu jest także japońska kultura jedzenia.
Żywność jest droga, więc szanuje się ją i kupuje dokładnie tyle, ile potrzeba. Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej – z zupą. Zupę pije się prosto z miseczki, a do innych talerzy sięga pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia należy podziękować mówiąc „Itadakimasu”.
![]() |