Sztuka kulinarna Francji jest wykwintna, niezwykle szykowna i zaskakująca. Najczęściej kojarzymy ją z żabimi udkami, ślimakami, musztardą, chrupiącą bagietką, foie gras, serami i winem. Nierozerwalnie wiąże się z kulturą kraju. Umiłowanie dobrego jedzenia jest tu wręcz powszechne. Niemal każdy Francuz potrafi z namiętnością i znawstwem dyskutować na tematy kulinarne.
Ciekawych jest kilka odmienności pomiędzy Polską a Francją w stosowaniu niektórych produktów. Na przykład pieczywo stanowi dodatek do każdego dania, ale tylko w wyjątkowych wypadkach jest używane do sporządzania kanapek. Musztardę stosuje się jako samodzielny dodatek do bagietki, ale równie często do dań sporządzonych z ryb i owoców morza. To zupełnie naturalne, podobnie jak dopełnienie nią "pachnących" serów oraz rozmaitych sałatek. Cuisine fransaise oferuje jednak smakoszom znacznie więcej… Jest ona punktem wyjścia do nowoczesnej kuchni fusion. Ale to już temat na inny opis.