Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!
Promowanie kuchni i produktów regionalnych jest jednym z najważniejszych trendów we współczesnej gastronomii. Dlatego 14 lipca, podczas pierwszej edycji konkursu Smaki Galicji organizowanego w ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie, zawodnicy mieli za zadanie przygotować potrawy składające się z lokalnych, galicyjskich produktów, w zupełnie nowej odsłonie. Partnerem wydarzenia nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Transgourmet i Selgros Cash&Carry, która dostarczyła składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.
Celem konkursu Smaki Galicji jest budowanie świadomości na temat walorów kuchni regionalnej: jej właściwości zdrowotnych i smakowych. Z tego powodu zadaniem kucharzy biorących udział w wydarzeniu było przygotowanie dwóch dań z wykorzystaniem obowiązkowych lokalnych składników: zupy z żeberek wieprzowych, kapusty, masła tradycyjnego i kminku zwyczajnego oraz dania głównego z surowym boczkiem, ziemniakami, marchwią i świeżą pokrzywą zwyczajną. Zwycięzcy konkursu, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Botique w Rzeszowie, zaprezentują swoje umiejętności w finale tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski.
- Opracowując temat przewodni dla kulinarnych zmagań kucharzy sięgnęliśmy do dworskiej tradycji regionu. Stąd w menu konkursowym pojawiła się wieprzowina, kapusta oraz zioła, które są charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej. Na potrzeby wydarzenia zaaranżowano ogródek z pokrzywami, które stały się obowiązkowym składnikiem dań przygotowywanych przez kucharzy. Ogromnym wsparciem przy organizacji konkursu było miasto Cieszanów, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Transgourmet i Selgros Cash&Carry, zaopatrująca uczestników w najlepszej jakości produkty – podsumowuje Marlena Wiciejowska, główna organizatorka konkursu Smaki Galicji.
Zdobywcy pierwszego miejsca, Emil Klimas i Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu, zostali nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk z Puro Hotel Kraków Kazimierz oraz Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel Warszawa.
19/07/2019