Sklep internetowy Selgros24.pl - zapraszamy na zakupy online - promocje, wyprzedaże, art. spożywcze i przemysłowe


Wysoki poziom L'Art de la cuisine Martell 2017

 

Bartosz Peter i Rafał Kudliński zwycięzcami prestiżowego konkursu L’Art de la cuisine Martell 2017, który w sobotę 4 marca odbył się w Rynie na Mazurach. To zawody, które wliczają się także do Kulinarnego Pucharu Polski. Partnerem strategicznym konkursu był Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet.

Była to jubileuszowa, piętnasta edycja tego konkursu, a dziesiąta, która odbywała się w Hotelu Zamek Ryn**** położonego w bardzo urokliwym miejscu – samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich. W tegorocznym L’Art de la cuisine wzięli udział młodzi i utalentowani kucharze z 16 najlepszych restauracji w Polsce. Ich dania oceniało jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka, w którym nie brakowało kulinarnych autorytetów. Byli to między innymi Ernest Jagodziński, Jarosław Uściński, Kurt Scheller, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski, Tomasz Purol – zwycięzca KPP 2007, Adam Chrząstowski, czy Tomasz Deker.

Tematem przewodnim sobotniego konkursu była ryba kulbin dostarczona przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet. To właśnie na bazie tej morskiej ryby zawodnicy musieli stworzyć własne dania i znaleźć nowatorski sposób jej prezentacji. Uczestnicy konkursu wystąpili w czterech odsłonach, podczas których mieli dokładnie godzinę na przygotowanie dania w 12 porcjach.

Jesteśmy dumni, że mogliśmy wesprzeć tak ważne i prestiżowe wydarzenie, jakim jest konkurs L’Art de la cuisine Martell. Pomoc w  rozwoju młodych talentów sztuki kulinarnej jest dla nas bardzo ważna. W trakcie sobotniego konkursu nie tylko podziwialiśmy zmagania zawodników, ale był to dla nas także dobry czas do wymiany doświadczeń z kucharzami i przedstawicielami branży gastronomicznej – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Najlepsi okazali się Bartosz Peter i Rafał Kudliński z Restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu. Bartosz Peter to niezwykle utalentowany kucharz, który był kapitanem Reprezentacji Kucharzy Juniorów na ubiegłorocznej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Przypomnijmy, że Polacy, wspierani przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet, przywieźli z Erfurtu srebrny i brązowy medal. Na zwycięzców czekał szereg nagród w tym m.in. bony o wartości 1500 zł, 2000 zł i 3000 zł do wykorzystania w hurtowniach Selgros Cash&Carry.

- Bardzo cieszymy się, że zwycięzcy konkursu zbierali szlify w naszej Akademii. To dla nas wielka satysfakcja i motywacja do dalszej pracy – dodał Cezary Furmanowicz.

Konkursowi towarzyszyło wiele innych wydarzeń, jak chociażby prezentacje sponsorów, wykłady i warsztaty kulinarne.

Lista laureatów:

1. Bartosz Peter i Rafał Kudliński – Restauracja Sfera – Hotel Copernicus w Toruniu
2. Jarosław Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz – Strefa Restauracja & Bar w Warszawie
3. Dominik Drąg i Rafał Stegnicki - Natura Mazur Hotel & Spa Warchały

 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

L’Art de la cuisine Martell 2017 

 

Proszę wybrać wersję gazetki