Sklep internetowy Selgros24.pl - zapraszamy na zakupy online - promocje, wyprzedaże, art. spożywcze i przemysłowe

OFERTA HoReCa



Kuchnia rumuńska okiem ekspertów

 

 

W miniony piątek klienci restauracji Brasserie, w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie mieli okazję podziwiać pokaz kulinarny i skosztować tradycyjnych smaków Rumunii. Potrawy przygotowywali eksperci: Laurentiu Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz goście specjalni: Gaja Kuroń i Lorek Zediu, uczestnicy programu MasterChef. Wydarzenie cieszyło się ogromną popularnością wśród klientów. Wszystkie dania przygotowano z wykorzystaniem produktów dostępnych w hali Selgros Cash&Carry Warszawa-Piaseczno.

Autorskie menu z daniami kuchni rumuńskiej opracował Laurentiu Hairadin. Przed pokazem gość specjalny miał okazję odbyć treningi w Instytucie Kulinarnym, pod okiem Bartosza Peter. Ekspertom towarzyszyli: Gaja Kuroń i Lorek Zediu, którzy jeszcze bardziej podkreślili pozytywną atmosferę spotkania.

Podczas Dnia Kuchni Rumuńskiej, goście hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie mieli szansę spróbować klasycznych smaków Rumunii. Wielu z nich przekonało się, że są to potrawy nie tylko smaczne, ale także możliwe do przygotowania ze składników dostępnych w Polsce. Doskonałym przykładem są słodkie papanasi, które z Gają Kuroń przygotowujemy sobie chętnie podczas wspólnych spotkań – komentuje Lorek Zediu.

Kuchnia rumuńska w Brasserie

 

W menu znalazły się klasyczne potrawy kuchni rumuńskiej, m.in.: flaczki, karczek wieprzowy ze świeżym szpinakiem, chrupiącym boczkiem i jajkiem przepiórczym, ozór wołowy z oliwkami kalamata czy słodkie papanasi – tradycyjne, rumuńskie pączki. Wszystkie potrawy zostały wykonane z produktów dostępnych w halach Selgros Cash&Carry.

Podczas wspólnego gotowania Bartosz Peter dzielił się z uczestnikami wydarzenia wiedzą na temat technik kulinarnych i przekazywał wskazówki dotyczące m.in. odpowiedniej temperatury przygotowywania mięsa oraz tłumaczył wpływ poszczególnych procesów na końcowy smak i konsystencję potraw.

Kuchnia rumuńska w Brasserie

 

- Duże zainteresowanie Dniem Kuchni Rumuńskiej w restauracji Brasserie w hali Selgros jest dowodem na to, że Polacy są coraz bardziej spragnieni nowych doznań smakowych, kosztowania potraw z całego świata i eksperymentowania w kuchni. W trakcie pokazów staraliśmy się przekazać jak najwięcej profesjonalnej wiedzy na temat technik kulinarnych czy organizacji pracy na stanowisku, ale także pokazać jak łatwo można je wprowadzić w życie podczas codziennego gotowania. Cieszymy się z możliwości dzielenia się smakami Rumunii i dobrej atmosfery, jaką wraz z gośćmi udało nam się stworzyć na spotkaniu  – podsumowuje Bartosz Peter.

Kuchnia rumuńska w Brasserie

 

Kuchnia rumuńska w Brasserie

 

Kuchnia rumuńska w Brasserie

 


Kuchnia rumuńska w Brasserie

 


Kuchnia rumuńska w Brasserie

 


Kuchnia rumuńska w Brasserie

 


Kuchnia rumuńska w Brasserie

 

 

Kuchnia rumuńska w Brasserie



Proszę wybrać wersję gazetki