Sklep internetowy Selgros24.pl - zapraszamy na zakupy online - promocje, wyprzedaże, art. spożywcze i przemysłowe

OFERTA HoReCa

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera


W poniedziałek, 14 października zwycięzcy szkolnych półfinałów spotkali się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą, by pod okiem Bartosza Petera, eksperta kulinarnego, szkolić się z najnowszych technik i trendów kulinarnych. W warsztatach wzięło 18 uczniów ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Gdańska, Warszawy i Wrocławia.

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Na uczestników szkolenia czekały takie same produkty, z których korzystali w trakcie szkolnych eliminacji. Celem warsztatów było przećwiczenie dania z wykorzystaniem kaczki, dyni oraz suszonych śliwek i udoskonalenie/poznanie różnorodnych technik i sposobów obróbki poszczególnych składników, tak by tworzyły spójną kompozycję, nie tylko smakową, ale także wizualną.

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Uczniowie zostali przywitani przez Bartosza Petera oraz Włodzimierza Owczarskiego, dyrektora Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Po chwili relaksu przy kawie zaserwowanej przez Zuzannę Kamińską baristkę Instytutu Kulinarnego, uczestnicy rozpoczęli intensywne, niemal 5-godzinne szkolenie. W trakcie warsztatów uczniowie przygotowywali:

  • - pierś z kaczki saute, pieczoną oraz sous-vide
  • - udko z kaczki duszone, w formie kiełbaski oraz gołąbka
  • - wywar, sos bazowy i sos „BBQ” ze śliwkami z wykorzystaniem skrzydeł i korpusu
  • - pieczoną dynię, puree z dyni oraz dyniową panna cottę

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Podczas gotowania Bartosz Peter nieustannie dzielił się z uczestnikami wskazówkami i przekazywał wiedzę z zakresu obróbki poszczególnych składników oraz łączenia smaków i tekstur na talerzu. Uczniowie nie tylko mogli liczyć na teorię, ale na bieżąco testowali poznane techniki pod okiem eksperta Instytutu Transgourmet. Po końcowej ocenie efektów szkolenia i omówieniu talerzy, wszyscy uczestnicy mogli cieszyć się smakiem przygotowanych dań.

Przed uczniami finałowa rozgrywka, która odbędzie się 20 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą. Stawką w konkursie jest staż w gwiazdkowej restauracji Senses, wartościowe stypendium cykl, szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz możliwość reprezentacji Polski w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or 2020 w Paryżu.

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

 

Finaliści konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros szkolili się pod okiem Bartosza Petera

Proszę wybrać wersję gazetki