Sklep internetowy Selgros24.pl - zapraszamy na zakupy online - promocje, wyprzedaże, art. spożywcze i przemysłowe


Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Promowanie kuchni i produktów regionalnych jest jednym z najważniejszych trendów we współczesnej gastronomii. Dlatego 14 lipca, podczas pierwszej edycji konkursu Smaki Galicji organizowanego w ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie, zawodnicy mieli za zadanie przygotować potrawy składające się z lokalnych, galicyjskich produktów, w zupełnie nowej odsłonie. Partnerem wydarzenia nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Transgourmet i Selgros Cash&Carry, która dostarczyła składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Celem konkursu Smaki Galicji jest budowanie świadomości na temat walorów kuchni regionalnej: jej właściwości zdrowotnych i smakowych. Z tego powodu zadaniem kucharzy biorących udział w wydarzeniu było przygotowanie dwóch dań z wykorzystaniem obowiązkowych lokalnych składników: zupy z żeberek wieprzowych, kapusty, masła tradycyjnego i kminku zwyczajnego oraz dania głównego z surowym boczkiem, ziemniakami, marchwią i świeżą pokrzywą zwyczajną. Zwycięzcy konkursu, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Botique w Rzeszowie, zaprezentują swoje umiejętności w finale tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski.

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

- Opracowując temat przewodni dla kulinarnych zmagań kucharzy sięgnęliśmy do dworskiej tradycji regionu. Stąd w menu konkursowym pojawiła się wieprzowina, kapusta oraz zioła, które są charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej. Na potrzeby wydarzenia zaaranżowano ogródek z pokrzywami, które stały się obowiązkowym składnikiem dań przygotowywanych przez kucharzy. Ogromnym wsparciem przy organizacji konkursu było miasto Cieszanów, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Transgourmet i Selgros Cash&Carry, zaopatrująca uczestników w najlepszej jakości produkty – podsumowuje Marlena Wiciejowska, główna organizatorka konkursu Smaki Galicji.

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Zdobywcy pierwszego miejsca, Emil Klimas i Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu, zostali nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk z Puro Hotel Kraków Kazimierz oraz Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel Warszawa.


Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 


Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 

Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

 


Znamy zwycięzców konkursu „Smaki Galicji” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski!

19/07/2019

Proszę wybrać wersję gazetki