Strona Główna Przepisy Karkówka z Ziemniakami Gratin i Jarmużem z Grzybami

Karkówka z ziemniakami gratin i jarmużem z grzybami

Ilość kroków

7

Składniki

4 Porcje
1 sztuka
Karkówka w marynacie
6 sztuk
Ziemniaki
2 sztuki
Jajko
1/2 szklanki
Śmietana 30%
2 garści
Jarmuż
6 sztuk
Pieczarka brunatna
6 sztuk
Boczniak
1 łyżka
Masło klarowane
1 łyżka
Musztarda
Sól, pieprz do smaku
Sos pieczeniowy jasny

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przygotować według przepisu.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.
  3. Jajka wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Umieścić w małym naczyniu żaroodpornym, ciasno ułożyć. Piec w 180°C przez około 40 minut.
  5. Boczniaki i jarmuż porwać na mniejsze kawałki, pieczarki pokroić na ćwiartki.
  6. Całość krótko przesmażyć na maśle klarowanym i doprawić do smaku.
  7. Sos pieczeniowy doprawić musztardą.

Karkówka w marynacie

Mięso z karkówki wieprzowej bez kości ekstra obtoczone w marynacie Innovata i zawinięte w folię do pieczenia. Marynata nie zawiera dodatków E.

Skład: karkówka wieprzowa bez kości 91%, marynata 5,5% (olej roślinny rzepakowy; tłuszcz rzepakowy całkowicie utwardzony, przyprawy (w tym GORCZYCA, papryka, pieprz, SELER), sól, aromaty i ekstrakty, cukier), preparat do mięs (sól, proszek owocowy, aromat)