Strona Główna Przepisy Boczek Wieprzowy Faszerowany z Kiełbasą, z Brukselką i Szpinakiem

Boczek wieprzowy faszerowany z kiełbasą, z brukselką i szpinakiem

Ilość kroków

5

Poziom trudności

Średnie

Składniki

4 Porcje
1 sztuka
Boczek faszerowany kiełbasą
3 garści
Brukselka
2 garści
Szpinak świeży
1 sztuka
Szalotka
1 łyżeczka
Ocet biały winny
1 łyżka
Olej
1 łyżka
Masło
Sos pieczeniowy jasny
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przygotować według przepisu

  2. Brukselki oczyścić i przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty, a następnie odcedzić. W międzyczasie szalotkę obrać i pokroić w krążki.
  3. Szpinak umyć i osuszyć.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Ułożyć brukselki przecięciem w dół, aby się zarumieniły. Smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu. Dodać szalotkę oraz szpinak i smażyć jeszcze około minutę. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Dodać masło i ocet do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Podawać z sosem.

Boczek z farszem

Boczek wieprzowy bez kości zawijany z farszem z kiełbasy niedżwiedziej i otoczony w marynacie Porto i zawinięty w folię do pieczenia i siatkę. Marynata nie zawiera dodatków E.

Skład: boczek wieprzowy bez żeber, bez skóry 84%, morele suszone 5,8% (suszone morele, substancja konserwująca - dwutlenek siarki), marynata (olej roślinny rzepakowy, tłuszcz rzepakowy całkowicie utwardzony, przyprawy (w tym GORCZYCA, papryka, pieprz, SELER), sól, aromaty i ekstrakty, cukier), woda, preparat do mięs (sól, proszek owocowy, aromat).